Hoppa till sidans innehåll

Polisen startar verksamheten för vuxna nybörjare

24 JAN 2016 23:33
Polisen blir den första föreningen i Sverige att driva verksamheten för vuxna nybörjare. Nu kan allmänheten lära sig spela vattenpolo. Idén utvecklades av José Javier Veganzones och efter att ha lyckats med en provtermin förra hösten ska verksamheten fortsätta under våren.
  • Skapad: 24 JAN 2016 23:33

Polisen startar verksamheten för vuxna nybörjare. Nu kan alla njuta av vattenpolo utan krav på att vara duktiga simmare eller starka vattenpolo spelare. Vattenpolo är öppen för alla och vi välkomna Er att prova! Polisen intervjuar José Javier Veganzones som står bakom idén.

Varför en kurs för vuxna nybörjare? 

Vattenpolo är en tuff idrott. Det vet alla. Om en vuxen vill börja träna vattenpolo så är den enda möjligheten att anmäla sig till ett Elit lag och träna med seniorerna. Erfarenheten har visat att det inte funkar. Skillanden i nivå avseende simningen och vattenpolokunskap är för stor. Det finns ingen träning på en nivå som skulle passa bra.

Om man tar andra idrotter som exemplar så kan man se att alla får spela fotboll eller basketball utan att kunna spela bra. Det är bara att ta en boll, göra ett mål med ett par ryggsäckar och kunna springa efter bollen. Vad avser basket kan man hitta olika ställen runtom i Stockholm med en korg. Men vattenpolo... Det krävs en bassäng, en vattenpoloboll, ett mål, osv.

Det är svårt att spela vattenpolo om man inte har en tillräcklig nivå och ett lämpligt ställe.

Finns intresse att spela vattenpolo?

Vi i Polisen fick 3-4 mail förra året från folk som frågade om det fanns möjlighet att träna hos oss utan att ha spelat vattenpolo tidigare. Det gick inte pga den som jag nämnt ovan. Jag frågade mina kompisar om de skulle träna vattenpolo som nybörjare och jag fick positiva svar. Det är därför jag bestämde att köra en provsträning och det gick jätte bra! Vi började 5 st. och antalet ökade till 12 st. i slutet av förra terminen. Vi marknadsförade inte verksamheten utan det var de som förde det vidare till sina kompisar.

Hur ser träningen ut?

Vi börjar 20 minuter utanför vattnet och gör olika övningar med bollarna. Målet är att förbättra bollhanteringen. Sedan går truppen in i vattnet för att simma. Jag fokuserar på att gruppen förbättrar simtekniken, och lär sig nya färdigheter t. ex. fjäril, eller vända sig mot väggen. Efteråt börjar gruppen att genomföra olika övningar med boll och arbeta med vattenpolorörelser. Under de sista minuterna spelas en match.

Kan vem som helst träna?

Syftet är att njuta av vattenpolo och förbättra simteknik. Man behöver inte kunna simma bra eller snabbt. Det enda kravet är att man kan simma. Man behöver inte heller ha spelat vattenpolo tidigare. Det lär vi oss under kursen. Träningarna är lugna. Man blir trött men vattenplo är bra sport att utöva.

När tränar ni?

Vi tränar på onsdagarna kl. 19:40-21:00. Eftersom gruppen har växt och några är intresserade av att träna hårdare har vi skapat en ny grupp som ska träna måndagar kl. 20:30-21:00. Vill man prova gratis är det bara att skicka ett mejl till This is a mailto link, eller ringa 0764123708.

Hur hittade ni bassängstid?

Vi fick hjälp av Neptun som bokar badet på onsdagarna. I denna termin har vi tagit kontakt också med Hellas. Vi tackar dem stort för att tillåta oss utveckla verksamheten.

Vem är tränarna?

Vicente Tirado och jag. Vi har en stor erfarenhet från Venezuela och Spanien. Vi välkomnar alla som vill följa med och vara tränare tillsammans med oss.

Är det bara Polisensmedlemmarna som kan deltaga kursen?

Nej. Idéen är att allmänheten kan prova på vattenpolo. Det är Polisen som driver verksamheten men den är öppen för alla. Jag har sagt till Neptuns och Hellas ansvariga att de kan bjuda in sina medlemmar till kursen. Målet är att främja vattenpolo i Stockholm och skapa intresse.

Skribent: Jose Javier Veganzones Muñoz


Watch the Match

Anna Marinos Fysioterapi

  

Photographer 1 - Österbyfotografen 

Maxime Gazzo

 

 

Postadress:
Stockholmspolisens IF VPF - Simidrott
Hans Lunden, Skogstorpsvägen 274
19139 Sollentuna

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link...